Trafik kazalarında zarar gören motorlu araçlar, onarılmasına karşın ikinci el piyasa değerinin azalması nedeniyle değer kaybına uğrar. Araç, onarılmak ile istenilen şekilde eski hale getirilmiş olsa da; hasar nedeniyle ekonomik değerinde bir azalma olur. Yani araç istenilen şekilde tamir edilmiş olsa da artık ne araç sahibi ne de piyasa o araca çarpılmadan önceki değerini veremez. Onarım görmemiş, özenle iyi korunmuş bir araç ile kazaya karışıp onarılmış bir aracın piyasa değerinin aynı olacağı düşünülemez.

Trafik kazalarında aracınızda hasar dışında oluşan değer kaybı tutarının karşı taraftan talep edilmesi mümkündür.

(Yargıtay Kararı ; Yargıtay 4. Hukuk Dairesinin 18.03.2002 tarihinde 2001/12342 Esas Numarası ve 2002/3124 Karar Numarası ile vermiş olduğu karar.) Ayrıca kaza sonucunda oluşan değer kaybının Sigorta Eksperlerince tespit edilebilmesine ilişkin çalışmalar yapılmış ve Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğünce 23.09.2010 tarihinde yayınlanan 2010/30 numaralı sektör duyurusu ile Değer Kaybı tespitlerinin Sigorta Eksperlerince yapılabileceği belirtilmiştir. Meydana gelen hadise sonrası araçlarda oluşan değer kaybını talep edebilmeniz için gerekli şartların oluşması esastır.

Karşı taraftan aracınızda oluşan değer kaybını talep edebilmeniz için;

1)Hadisede karşı tarafın kusurlu olması ( Kusuru nispetinde taraflar talepte bulunabilirler.),

2)Hasar tarihinden talep tarihine kadar 2 yıl geçmemiş olması,

3)Aracınızdaki hasarlı aksamların daha önce hasara maruz kalmamış, onarım ya da yenileme işlemine tabi tutulmamış olması,

4)Boya işlemsiz değişim gerektiren parçalar (far, silecek, jant, cam, stop lambaları vs.) ile araç tamponları ve boyanan plastik kaporta aksamı için değer kaybı uygulanamaz bu nedenle aracınızdaki hasarın belirtilen parçalar dışındaki parçalara sirayet etmiş olması gerekmektedir. Aracınızın karıştığı hadise sonrasında eğer yukarıda sayılı şartlara haiz iseniz bir eksper aracılığı ile aracınızda oluşan değer kaybının tespitini yaptırabilir, karşı taraftan talep edebilirsiniz.

Karşı tarafın kusuru ile meydana gelen kazalarda aracınızın değer kaybından sorumlu olanlar;

– Kusurlu araç sahibinden,
– Sürücüsünden ve
– Kusurlu aracın Zorunlu Mali Mesuliyet Sigortası yani Trafik Sigortasından talep edebilirsiniz.

Zorunlu Mali Mesuliyet Sigortası Poliçesi ile sigortacı, kusurlu araç sahibinin sorumluluğuna müteselsilen ortak olmaktadır. Trafik sigortacısı, yalnızca mağdur araçta meydana gelen hasar bedelinden değil, “doğrudan zarar” kabul edilen değer kaybından da sorumludur. Yargıtay’ın da yerleşik içtihatları da bu yöndedir. Trafik sigortasının kapsamında olmayan zarar değer kaybı değil, hasar gören aracın kullanılamamasından doğan geçici kazanç kaybı veyahut da ikame araç gideridir.

Kazanç kaybı/ikame araç bedeli zorunlu mali mesuliyet sigorta poliçesi kapsamına girmemektedir.Yalnızca kusurlu araç sahibi/sürücüsünden talep edilebilir.

Trafik sigorta poliçesi kapsamında sigorta şirketine araç değer kaybının tazmini için yapılan başvurularda karşılaşılan esas sorun, sigorta şirketlerinin değer kaybı talebini çeşitli gerekçelerle reddetmesi ya da gerçek zararın çok altında bedeller ödemesidir.

Aracınızdaki değer kaybını ve ikame araç bedeli / kazanç kaybını tazmin etmek için 2 yıl süreye sahipsiniz. Bu konuda vatandaşlara vaatlerde bulunup hasara uğrayan vatandaşları ümitlendirip hak kaybına uğratan bu işle ilgilendiklerini söyleyen kişilerde karşınıza çıkabilir. Hak kaybına uğramamak için yapacağınız başvurularda bu konuda deneyimli Avukatlardan yardım almanız önerilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.